Ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο

Η μελέτη της diaNEOsis για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα έλαβε πρόσφατα δημοσιότητα, ωστόσο παρά την αίσθηση που δημιούργησε, πολύ λίγη συζήτηση έγινε για τις διαθέσιμες λύσεις.

Οι νέοι είτε φεύγουν είτε κάνουν λιγότερα παιδιά, και οι ηλικιωμένοι ζουν όλο και περισσότερο.

Όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι θα στηρίζουν όλο και περισσότερους συνταξιούχους, και το σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης θα συνεχίσει να δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις, περισσότερες από αυτές που μπορεί να αντιμετωπίσει.

Το πρόβλημα δυστυχώς αντιμετωπίζεται σαν  ένας “ελέφαντας σε ένα δωμάτιο” όπου όλοι τον βλέπουν αλλά επιλέγουν να αγνοούν την ύπαρξη του, παρά να τον αντιμετωπίσουν.

Ακόμη και αν σήμερα το βράδυ, όλοι νέοι αποφασίσουν να μείνουν στην Ελλάδα, και ύστερα να σβήσουν τα φώτα και να ξεκινήσουν να κάνουν περισσότερα παιδιά, θα έπρεπε να περιμένουμε έως το 2050 για να δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της απόφασης των νέων. Γιατί τότε περίπου θα εισέλθουν αυτά τα παιδιά στην αγορά εργασίας, ενώ μέχρι τότε θα χρειαστούν επενδύσεις στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το ξαφνικό baby boom.

Επειδή όμως αυτό το σχέδιο απαιτεί υπομονή και έχει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, οι δυτικές χώρες, όπως η Γερμανία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας με την μετανάστευση.

Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα (μετά τη Βουλγαρία) γήρανσης και συρρίκνωσης του πληθυσμού, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2050 θα αποτελείται από έναν πληθυσμό περίπου 8εκ, κυρίως γερόντων.

Η Μονάδα Προοπτικής Διερεύνησης του PRAXI Network, σύντομα θα ανακοινώσει σειρά δράσεων σε συνεργασία με την UNESCO με στόχο την αντιμετώπιση του μελλοντικού αναλφαβητισμού, δηλαδή της βελτίωσης του τρόπου με τoν οποίo κοιτάζουμε το μέλλον και αναλαμβάνουμε δράση σήμερα.

About the author