Τι σχέση έχει μία πανδημία με το πετρέλαιο;

Θα γίνει Μαύρος Κύκνος ο νέος κορονοϊός ;

Με τον όρο «Μαύρο Κύκνο» αναφερόμαστε σε ένα μελλοντικό απροσδόκητο γεγονός που θεωρείται απίθανο να συμβεί, μέχρι να συμβεί. Τα κυριότερο χαρακτηριστικό ενός “black swan event”, εκτός από το απροσδόκητο της εμφάνισης του, είναι ο τεράστιος αντίκτυπος που έχει στην καθημερινότητα. Ο όρος προέκυψε από μια παλαιά πεποίθηση στη Δύση ότι υπήρχαν μόνο λευκοί κύκνοι, μέχρι τη στιγμή που η παρατήρηση του πρώτου μαύρου κύκνου ανάγκασε τους ανθρώπους να αναθεωρήσουν. Παραδείγματα μαύρων κύκνων είναι το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, και η επίθεση στους δίδυμους πύργους. 

Κατά τον αρθογράφο Devid Sheppard των Financial Times, μπορεί ο κορονοϊός πράγματι να αποτελέσει έναν μαύρο κύκνο, καθώς ήδη αναλυτές θεωρούν ότι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία που επιβλήθηκαν στην Κίνα, και ο διάχυτος φόβος οδήγησε στην πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά $6 την τελευταία εβδομάδα. Και ενώ οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Λιβύη και το Ιράν, τελικά ίσως ο κορονοϊός αποδειχθεί πιο σημαντικός καθώς η Κίνα αποτελεί παγκοσμίως τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου.

Φυσικά αν ο κορονοϊός εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία, τότε θα μιλάμε για έναν μαύρο κύκνο με ευρύτερες επιπτώσεις, και όχι μόνο στις τιμές του πετρελαίου.

Πηγή: Financial Times

About the author

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Works

Recent Comments

    Tag Cloud