State of the Future Index (SOFI) – Ελλάδα

Γιατί χρειαζόμαστε έναν δείκτη για το Μέλλον

Είναι το ΑΕΠ ένας ακριβής δείκτης της ευημερίας μιας χώρας; Η οικονομική ανάπτυξη αυξάνει το βιοτικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο, ωστόσο ένα δείκτης όπως το ΑΕΠ δείχνει απλώς το μέγεθος της οικονομίας ενός έθνους και δεν αντικατοπτρίζει την ευημερία του και πολύ περισσότερο δεν δίνει απολύτως κανένα στοιχείο για τις μελλοντικές προοπτικές.

Ο κόσμος υφίσταται γρήγορους μετασχηματισμούς σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Σε μία τέτοια πραγματικότητα απαιτούνται εργαλεία για την παρακολούθηση των μελλοντικών προοπτικών της χώρας, και δείκτες που θα εκφράζουν, εκτός από την τρέχουσα κατάσταση, και τις μελλοντικές προοπτικές και τις επόμενες γενιές.

Οι δείκτες που χρησιμοποιούμε για να παρακολουθούμε την κατάσταση μιας χώρας είναι συνήθως εστιασμένοι σε έναν θεματικό τομέα (οικονομία, περιβάλλον, εκπαίδευση, κ.λπ.) και σχεδόν αποκλειστικά βασίζονται σε δεδομένα του παρελθόντος.

Εστιάζοντας λοιπόν σε αυτήν την ανάγκη η Έδρα UNESCO on Futures Research σε συνεργασία με την ομάδα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και Έρευνας για το Μέλλον, παρά τον πρωθυπουργό, επέλεξε τη μεθοδολογία του State of the Future Index (SOFI), προκειμένου να συνθέσει έναν τέτοιο δείκτη για την Ελλάδα, τον SOFI-GR, ο οποίος θα δίνει μία συνολική εποπτική εικόνα για την κατάσταση της χώρα, πάντα σε σχέση με τις προοπτικές για το μέλλον.

Η κατασκευή ενός δείκτη SOFI εθνικής κλίμακας για την Ελλάδα (SOFI-GR), ιδιαίτερα με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση, μπορεί να βοηθήσει να τεθούν με οργανωμένο τρόπο ερωτήματα που σχετίζονται με τις προοπτικές που δημιουργούμε σήμερα για ένα καλύτερο μέλλον. Επίσης, μπορεί να παρέχει μια εποπτική περισσότερο ολοκληρωμένη ένδειξη για την κατάσταση της πραγματικότητας, για τη γενική πορεία του μέλλοντος σε σχέση με το παρελθόν μας, και τέλος να μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις των πολιτικών στο μέλλον.

State of the Future Index Greece (SOFI-GR)

Ο State of the Future Index (SOFI) είναι ένας συγκεντρωτικός δείκτης που παράγεται μέσω της ανάλυσης επιλεγμένων μεταβλητών, προκειμένου να φανερώσει το αν οι συνθήκες της πραγματικότητας βελτιώνονται ή χειροτερεύουν. Ο SOFI αναπτύχθηκε το 2000 από τον Ted Gordon και το Millennium Project και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια εποπτική ένδειξη για την κατάσταση της πραγματικότητας και για τη γενική πορεία του μέλλοντος, συνδυάζοντας επιμέρους δείκτες που παρακολουθούν το κατάλληλο σύνολο μεταβλητών σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Διαβάστε περισσότερα για τον SOFI εδώ.

Σε επίπεδο κράτους, ο δείκτης SOFI μπορεί να εφαρμοστεί για τη συγκριτική παρακολούθηση της κατάστασης ενός κράτους δια μέσου της παρόδου των ετών, προσφέροντας έτσι μια συνεκτική παρουσίαση της ιστορικής του πορείας με το βλέμμα πάντα προς το μέλλον. Οι επιμέρους δείκτες οι οποίοι παρακολουθούν τις μεταβλητές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του δείκτη SOFI θα πρέπει να μπορούν να αποτυπώσουν τις σημαντικότερες διαστάσεις των διαφόρων θεματικών κατηγοριών στις οποίες εντάσσονται, για παράδειγμα, τις σημαντικότερες διαστάσεις της οικονομίας, της κοινωνίας, του φυσικού περιβάλλοντος κ.ά.

Καθώς ο δείκτης αυτός θα κατασκευαστεί για πρώτη φορά για την Ελλάδα, θα θέλαμε να καταγράψουμε τις εκτιμήσεις σας σχετικά με ορισμένες τιμές που αφορούν στους επιμέρους δείκτες των παρακολουθούμενων μεταβλητών από τους οποίους θα προκύψει ο δείκτης SOFI-GR. Οι επιμέρους δείκτες που χρησιμοποιούνται βασίζονται στους επιμέρους δείκτες που χρησιμοποιεί ο SOFI του Millennium Project για τον πλανήτη, καθώς και στους επιμέρους δείκτες των SOFI άλλων κρατών, και προέκυψαν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του προηγούμενου σταδίου της έρευνας. Αυτοί οι επιμέρους δείκτες χωρίζονται στις εξής πέντε θεματικές κατηγορίες:

  • Κοινωνία & Πολιτισμός,
  • Φυσικό Περιβάλλον,
  • Πολιτική & Δίκαιο,
  • Οικονομία,
  • Τεχνολογία & Υποδομές.
Βοηθήστε μας να συνθέσουμε τον SOFI-GR συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο!

 

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και για τη συνεισφορά σας στη σύνθεση του SOFI-GR.

 

 

Υποστηρικτές

 

Υποστηρικτές Επικοινωνίας

 

About the author