Scenario 2 Thessaloniki

Η ανάπτυξη των σεναρίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου AIRTHINGS (χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Interreg). Η συγκεκριμένη δράση αφορούσε την ανάπτυξη σεναρίων για 5 βαλκανικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Λευκωσία, Σκόπια, Σόφια, Τίρανα) και υλοποιήθηκε από την Έδρα UNESCO on Futures Research (ΙΤΕ/ΠΡΑΞΗ) και την EMETRIS AE. 

Ζούμε σε έναν κόσμο αυξανόμενης αβεβαιότητας και συντριπτικών αλλαγών σε όλους τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς τομείς. Αντιμετωπίζουμε θεμελιώδεις αβεβαιότητες στρατηγικής σημασίας, σε ατομικό, επιχειρηματικό και εθνικό επίπεδο. Είναι αναγκαίο λοιπόν να κατανοήσουμε τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην επιχείρησή μας και στον εαυτό μας.

Ωστόσο, ενώ είναι σχετικά εύκολο να προετοιμαστεί κανείς για βραχυπρόθεσμες γραμμικές αλλαγές, οι μακροπρόθεσμες κοινωνικές αλλαγές και οι επιπτώσεις της εκθετικής τεχνολογικής αλλαγής είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν και θεωρούνται ως η «μαύρη τρύπα της στρατηγικής».

Στα τέσσερα σενάρια για τη Θεσσαλονίκη του 2040, μελετήσαμε μία σειρά από παράγοντες αλλαγής και καταλήξαμε σε δύο στρατηγικές αβεβαιότητες:

  1. Πόσο ανοιχτή ή κλειστή θα είναι η κοινωνία.
  2. Αν θα δούμε σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της οικονομίας.

Διάβασε τα σενάρια για το 2040 και δες το μέλλον σου!

About the author

3 Responses
  1. […] Τα τέσσερα σενάρια με ηρωίδα την πρόσφυγα Αμίνα, για το πώς θα ενδέχεται να έχει εξελιχθεί η πόλη της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2040, είναι διαθέσιμα εδώ: https://www.futures.gr/2020/06/05/thessaloniki2040/ […]