Ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και τα επίπεδα πολυπλοκότητας αυξάνονται. Σε αυτό το περιβάλλον, ο ανθρώπινος πολιτισμός βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου ανάμεσα στην συνεχή προσπάθεια να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και στο αντιστοίχως αυξανόμενο μέγεθος των πολυσύνθετων προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει.
Η ορθολογική και κοινωνικά υπεύθυνη διαχείριση των επόμενων τεχνολογικών ανακαλύψεων στους τομείς της βιοτεχνολογίας, πληροφορικής, νανοτεχνολογίας, και της γνωστικής τεχνολογίας (cognotech), που ακόμη βρίσκονται σε θεωρητικό επίπεδο, και οι διαφαινόμενες συνέργειες μεταξύ τους, θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τις διαφαινόμενες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συγκρούσεις, καθώς οδεύουμε σε μία υπερπληθυσμένη υφήλιο 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2050.
Ωστόσο, η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι αρκετή. Χρειαζόμαστε αλλαγές στις ανθρώπινες αξίες και σοβαρές κοινές πολιτικές, κάποιες από τις οποίες προτείνονται στην παρούσα έκδοση, οι οποίες καλούνται να υλοποιηθούν από κυβερνήσεις, εταιρίες, εκπαιδευτικά συστήματα, ΜΚΟ, τον ΟΗΕ, και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Αυτό τον στόχο της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων, φιλοδοξεί να υποστηρίξει «Η Κατάσταση του Μέλλοντος», η οποία αποτελεί την κορυφαία πρωτοβουλία του Millennium Project. Εκδίδεται κάθε 2 χρόνια προσφέροντας δεδομένα, πληροφορίες, γνώση και λίγη σοφία, και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για την λήψη καλύτερων αποφάσεων. Επιπρόσθετα, το παρόν βιβλίο αποτελεί μία από τις ελάχιστες ελληνικές εκδόσεις στον επιστημονικό τομέα των Τάσεων και της προσέγγισης του Μέλλοντος, και έχει ως στόχο αφενός να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τομέα, αφετέρου να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τις παγκόσμιες προκλήσεις της ανθρωπότητας, συνεισφέροντας σε μια συζήτηση για το κοινό μας μέλλον.
Το Millennium Project ιδρύθηκε το 1996 υστέρα από την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας από το πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών (UNU), το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν (Smithsonian Institution), το Futures Group International και το Αμερικάνικο συμβούλιο για το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών (American Council for the UNU) Σήμερα τo Millennium Project είναι μία ανεξάρτητη μη-κερδοσκοπική «Δεξαμενή Σκέψης» (Think Tank) μελετών και έρευνας για το μέλλον σε διάφορους τομείς, που αποτελείται από 63 κόμβους σε όλον τον κόσμο. Ο Ελληνικός Κόμβος του The Millennium Project ιδρύθηκε το 2010 και συμμετέχει ενεργά στις ερευνητικές δραστηριότητες του παγκόσμιου δικτύου, ενώ συμμετέχει και σε περιφερειακές πρωτοβουλίες μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού μέσω συμμετοχικών διαδικασιών.
Η Έδρα της UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση υποστήριξε την παρούσα έκδοση, ως ένα εργαλείο για να οραματιστούμε το μέλλον. Σύμφωνα με την UNESCO, η ανάπτυξη της ικανότητας να οραματιζόμαστε το μέλλον μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την πραγματοποίηση καταλυτικών αλλαγών σήμερα, ενώ η ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων για την αποτελεσματικότερη θεώρηση του μέλλοντος, αποτελεί βασικό στοιχείο για την ενίσχυση της ελευθερίας των ανθρώπων.
Την μετάφραση της ελληνικής έκδοσης πραγματοποίησε το Εργαστήριο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων του Ιόνιου Πανεπιστημίου, ενώ τη συνολική επιμέλεια κατείχαν ο Ελληνικός Κόμβος του Millennium Project και η Έδρα UNESCO.
Κριτικές & Βραβεία του State of the Future 19.0
- Βραβείο “2018 Most Significant Futures Work”, από την Association of Professional Futurists.
- Jonathan Calof, Jack Edward Smith, (2018) “State of the future V19 and the global futures system – a review”, Foresight, Vol. 20 Issue: 2, pp.219-220, https://doi.org/10.1108/FS-02-2018-0016
- The Future Dissected: A Book Review of the State of the Future, Journal of Future Studies, blog, by Leopold P. Mureithi
- A German review by Heiner Benking