2019– Όσα φέρνει ο άνεμος

2019– Όσα φέρνει ο άνεμος

Το 2018 ήταν το έτος των έντονων ανακατατάξεων. Το παγκόσμιο status quo αμφισβητήθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Ο Τραμπ υλοποίησε πολλές από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ειδικά όσον αφορά στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει (βιαίως) από την ΕΕ, η Κίνα δεν κάλυψε το κενό ηγεσίας που αφήνουν οι ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο , ενώ η Ρωσία και η Τουρκία συνεχίζουν να παριστάνουν τους περιφερειακούς νταήδες.

Η χρόνια σημαδεύτηκε από τον He Jiankui στην Κίνα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε την τεχνολογία CRISPR για την δημιουργία εμβρύων με γενετικά τροποποιημένο DNA. To insight προσεδαφίστηκε στον Άρη και έχει ήδη ξεκινήσει να «ακούει» και να «βλέπει» τον πλανήτη. Τα κρυπτονομίσματα καταρρέουν φανερώνοντας τα δομικά τους προβλήματα, ενώ στην Κίνα αλγόριθμοι αξιολογούν τους πολίτες βάσει της παρουσίας τους στα κοινωνικά δίκτυα. Αν έχεις καλή βαθμολογία παίρνεις δάνειο με καλύτερο επιτόκιο και βρίσκεις καλύτερη εργασία.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα προσπαθούμε να αποφασίσουμε εάν πραγματικά θέλουμε την οικονομία διαμοιρασμού, εάν έχει μέλλον ο λιγνίτης και το πετρέλαιο, και εάν το πρόβλημα των πανεπιστημίων είναι τα ιδιωτικά ΑΕΙ.  Τα επαγγελματικά επιμελητήρια κάνουν διαφημιστικές καμπάνιες για να στηρίξουν τα μέλη τους (ασφαλιστές, τουριστικοί πράκτορες, κλπ) και να υπενθυμίσουν την αξία της προσωπικής επαφής ενάντια στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες.

Το 2019 αναμένουμε να χωθούμε βαθύτερα στην σκόνη, που δεν έχει ακόμη καθίσει, από τους ανέμους των προηγούμενων ετών, και να αντιμετωπίσουμε ένα τουλάχιστον εξίσου έντονο έτος:

  1. Επιστροφή στο μέλλον

Η προοπτική διερεύνηση εξερευνά το μέλλον, ωστόσο η κατανόηση του ορισμένες φορές απλώς απαιτεί γνώση της πρόσφατης ιστορίας. Η άνοδος του λαϊκισμού, των ψευδών ειδήσεων, της ψευδοεπιστήμης και η αμφισβήτηση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων σε ανεπτυγμένες χώρες δείχνουν ένα πισωγύρισμα που θυμίζει την Ευρώπη του μεσοπολέμου. Καθώς κοινωνικές ομάδες συσπειρώνονται για να προασπίσουν την φιλελεύθερη δημοκρατία, το επόμενο έτος θα δούμε περισσότερα στιγμιότυπα αυτής της ιδιότυπης πνευματικής πάλης.

  1. Κλιματική Καταστροφή

H κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα πρόβλημα του μέλλοντος. Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε κατά 2C στον 20ο αιώνα, ενώ τα έντονα φυσικά φαινόμενα με ξηρασίες, καταρρακτώδεις βροχές, τυφώνες έχουν ενταθεί. Επιτέλους, δείχνει κάτι να κινείται σε πολιτικό επίπεδο (εκτός ΗΠΑ), την ίδια ώρα ασθενική είναι η στάση της κοινωνίας των πολιτών.

  1. Ο ηδονισμός τελείωσε;

Συνεχώς γινόμαστε σοβαρότεροι. Τις προηγούμενες δεκαετίες ο ηδονισμός, η χαλαρότητα, η λαγνεία, τα πάθη ήταν μέρος της καθημερινότητας, μέρος της επιτυχίας και αναπόσπαστο κομμάτι της ευτυχίας. Οι νέες γενιές εστιάζουν σε μια σωστή διαβίωση και μαζί τους σοβάρεψαν όλα (ο ρόλος του γονέα, η διατροφή, η γυμναστική, η υγεία). Οι καταχρήσεις του παρελθόντος μειώνονται (όπως οι εφηβικές εγκυμοσύνες) και αντικαθίστανται από την ορθότητα, τους οδηγούς αποτοξίνωσης και τη διέγερση που προσφέρουν τα διαδικτυακά like.

  1. Ο επαυξημένος άνθρωπος

Υπάρχει αρκετή συζήτηση για την αύξηση του μέσου όρου ζωής καθώς αναμένουμε τα περισσότερα από τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα να ζουν το 2100. Ωστόσο, το χάος στο σύστημα θα προέλθει νωρίτερα με την τεχνολογική επαύξηση του ανθρώπου. Ενσωματωμένα τσιπ, τηλεπαθητικά συστήματα επικοινωνίας, ψηφιακοί ενδοφακοί, εξελιγμένα βιονικά μέλη, είναι εδώ και γίνονται δημοφιλή στην ποπ κουλτούρα. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας σαν hardware, υπό αναβάθμιση;

  1. Επιχειρηματικότητα στην εποχή της εκθετικής τεχνολογικής ανάπτυξης

Κανένας, μικρή ή μεγάλη εταιρία, δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής. Όλοι έχουν περιορισμένο χρόνο. Ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση περισσότερου χρόνου είναι είτε μέσω της συνεχούς ανάπτυξης καινοτομιών, είτε μέσω της αλληλεπίδρασης με αυτούς που φέρνουν το καινούριο καθώς και τις νέες τεχνολογικές εταιρίες που συμβολίζουν το μέλλον και την αναζωογόνηση.

  1. Τεχνολογική ανεργία

Οι προβλέψεις για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της τεχνολογίας στα ποσοστά της δομικής ανεργίας ποικίλουν σημαντικά, ωστόσο υπάρχει σχεδόν απόλυτη συμφωνία ότι η ψηφιακές πλατφόρμες θα καταργήσουν τους ενδιάμεσους όπου και αν υπάρχουν: ανάμεσα στους παραγωγούς και τους παρόχους υπηρεσιών και τους πελάτες τους, αλλά και στο εσωτερικό των οργανισμών. Πρώτοι έλαβαν το μήνυμα ο ασφαλιστικός και ο τουριστικός κλάδος, αλλά ακολουθούν ταχύτατα όλες οι οικονομικές δραστηριότητες.

Η τέχνη του να βρίσκεσαι πάντα ένα βήμα μπροστά 

Ο κόσμος αλλάζει με ρυθμούς και κατευθύνσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν. Και εμείς, όπως όλοι θαρρώ, κατανοήσαμε ότι επιτυχημένοι είναι μόνο οι οργανισμοί που έχουν την ικανότητα να ελίσσονται σε αυτό το ταραχώδες περιβάλλον που μπορούν να προσαρμόζουν κατάλληλα τις στρατηγικές και τη δομή τους και έχουν διαδικασίες για την συνεχή παρακολούθηση πρόδρομων ασθενών σημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε ριζοσπαστικές «περιβαλλοντικές» αλλαγές. Σε μία πρόσφατη δημοσιευμένη έρευνα, οι Rohrbeck και Kum, διαπίστωσαν ότι οι εταιρίες που έχουν εγκατεστημένες διαδικασίες προοπτικής διερεύνησης έχουν κατά μέσο όρο 33% μεγαλύτερη κερδοφορία και  200% υψηλότερη ανάπτυξη!

Η αναγκαιότητα  να κατανοήσουμε αυτές τις αλλαγές και να βρούμε μεθόδους για να σχεδιάζουμε ένα ανθεκτικό μέλλον για εμάς και τους πελάτες μας, οδήγησαν στην ίδρυση στις αρχές του 2018 της μονάδας Προοπτικής Διερεύνησης από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ. Από την σελίδα www.futures.gr θα μπορείτε να ενημερώνεστε για τις έρευνες που πραγματοποιούμε, τα βιωματικά εργαστήρια που διοργανώνουμε, και για τις δράσεις μας, σε συνεργασία με την UNESCO, για την καταπολέμηση του «αναλφαβητισμού» για το μέλλον.

Αν θέλετε επίσης να ενημερώνεστε σε άτακτα χρονικά διαστήματα μπορείτε να εγγραφείτε στο ειδικό newsletter.

Αν θέλετε να συζητήσουμε πως μπορεί να γίνει μελλοντο-ανθεκτικός ο οργανισμός σας, επικοινωνήστε με τον  υπεύθυνο της μονάδας Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο.

Αν θέλετε να στήσουμε ένα βιωματικό εργαστήριο που θα απελευθερώσει τη δημιουργικότητα σας και θα αναπτύξει τις δεξιότητες σας να κατανοείτε το μέλλον, επικοινωνήστε με την Ιριάννα  Λιανάκη-Δεδούλη.

Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος

About the author