Κατασκευάζοντας ιστορίες από το μέλλον

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στο MOMus και την Έδρα UNESCO on FuturesResearch υλοποιείται ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Έκθεση «50+1 Ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη» (Λήξη 26 Νοεμβρίου 2023).

Οι ιστορίες από το παρελθόν, οι γραπτές και οι άλλες, αυτές που μας αφηγούνται τα ίδια τα έργα, μιλάνε για τον κόσμο στις αρχές του 20ου αι., για τις ζωές των ανθρώπων που έζησαν τότε, τις κοινωνίες τους, τους φόβους, τις χαρές, τη σχέση τους με τη φύση, την τεχνολογία αλλά και το μέλλον. Ένα μέλλον που για εμάς σήμερα είναι παρόν. Μέσα από τις αλλαγές της εικαστικής έκφρασης, το πέρασμα από τη ρεαλιστική απεικόνιση στο μη αντικειμενικό, τη μετάβαση από την απόδοση του περιβάλλοντος όπως το γνωρίζουμε σε εικόνες που θυμίζουν μηχανές και κατασκευές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη που είχαμε και έχουμε όλοι και όλες, είτε γεννηθήκαμε το 1880, είτε το 2000 να φανταστούμε το μέλλον.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, γνωρίζουμε την ιστορία της συλλογής Κωστάκη και ερχόμαστε σε επαφή με κάποια από τα πιο διάσημα έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, χρησιμοποιώντας έναν οδηγό θέασης, κάνοντας ελεύθερη περιήγηση, ξενάγηση, συζητώντας και παίζοντας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο έργο του Γκούσταβ Κλούτσις “Δυναμική Πόλη” (1919), ένα έργο γεμάτο υποσχέσεις για ένα φανταστικό μέλλον σε ουτοπικές πόλεις και συνοδεύεται από ένα παιχνίδι φαντασίας που βασίζεται στο βραβευμένο παιχνίδι με κάρτες “The thing from the future”. Στην προσαρμοσμένη στο πρόγραμμα του μουσείου εκδοχή του παιχνιδιού, κάθε μαθητής και μαθήτρια καλείται να φανταστεί ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούμε στο μέλλον, να το «κατασκευάσει» και να το παρουσιάσει!

About the author

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Works